divendres, 4 d’abril del 2014

Entrevista a Catalina Jordi Amorós


Motivats per esbrinar més coses relacionades amb la inversió en investigació i recerca de, varem tenir l’oportunitat de contactar amb la professora Catalina Jordi Amorós, del Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que va tenir l’amabilitat de recollir els nostres dubtes i convocar-nos per a una entrevista per aclarir idees i conceptes relacionats amb la política d’inversió, els mecanismes de control i els recursos que es centren en la investigació i recerca.

El dijous 3 de març de 2014, la professora ens va atendre al seu despatx de la URV, on varem tenir una conversa amb ella que a continuació resumim.


El campo de la investigació ha canviat dràsticament a nivell mundial els darrers anys. Actualment països com Corea o els EUA avantatgen clarament la UE. Si a més ens fixem en països comunitaris en detall veurem que les diferències són particularment substancials, p.e. Espanta ha sofert un retrocés en aquest camp molt significatiu.

Aquestes diferències que es poden percebre entre membres de Europea es poden atribuir a la monopolització dels recursos per alguns països.



La Unió Europea aposta per projectes d’investigació que tindran resultats a llarg termini i s’ha fixat com objectiu que tots els països hi inverteixin el 3% del Producte Interior Brut (PIB). Aquest objectiu ja s’ha de manifestar en el nou pla anomenat Horitzó2020, que apostarà clarament per el desenvolupament d’investigació en el camp de l’energia per aconseguir una societat energèticament més eficaç.

Aquest pla Horitzaó2020 succeeix al 7PM que és el setè Programa Marc de la Unió Europea que ha finalitzat el 2013 Aquests programes d’inversió en investigació consisteixen en proporcionar una sèrie de recursos econòmics significatius (p.e. al 7PM 50.000.000.000 d’euros i a l’Horitzó2020 80.000.000.000 d’euros) als millors projectes presentats en relació a propostes concretes (p.e. la recerca en celiaquia) i als que s’assigna uns diners que formen part dels anomenats fons competitius. Aquestes ajudes són supervisades per assessories de Europea que estan estretament lligades al parlament europeu i a les polítiques dels països membres.

La complexitat de tots els processos d’adjudicació i control de les inversions és de difícil síntesi però segons la professora Catalina Jordi els joves tenim un paper molt important a desenvolupar ja que som els que hem de mostrar interès per la ciència i posar en marxa tots els procediments que garanteixin las bones pràctiques en el sector de la investigació.



Per complementar el que es va comentar durant l’entrevista se'ns va facilitar unes pàgines web que resulten molt interessant per consultar en relació al tema que es tracta.

*OECD
*Golpedefecto



Volem donar les gràcies a la professora Catalina Jordi Amorós del departament d’economia URV; per tota l’ajuda que ens ha proporcionat, que ha estat de gran importància en l’enteniment de tots els conceptes que hem treballat en aquest projecte que esperem que conscienciï als joves estudiants de la importància de potenciar el camp de la investigació i recerca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada